Vesti bune: Casele modulare pe care le comercializam au rezistenta excelenta la seisme, datorita structurii lor bazata pe metal si nu pe beton sau caramida.

Este vorba de o constructie usoara, in care greutatea (ceva) mai mare se afla deja pe sol (placile de perete).

Structura superioara este usoara si rezistenta structural, iar felul in care e construita (cu traverse metalice) contribuie la o rezistenta excelenta la seisme. Stalpii si traversele etc au structura tubulara sau profil U, care combina usurinta cu flexibilitatea si rezistenta mecanica. Dealtfel aceeasi tehnologie este folosita de Karmod la locuinte care au fost comercializate in toata lumea inclusiv la organizatii si firme de prima marime pe glob.

Structurile metalice sunt flexibile si rezistente in general; problema mare apare insa este cand sustin greutati foarte mari (exemplu: un pod). Aici insa, nu este cazul: Acoperisul este foarte usor, acoperit cu tigla metalica, nu exista caramizi sau pereti de beton gros etc.

Structura va flexa in cazul unui cutremur, ca oricare alta cladire, dar nu se va prabusi. Sunteti mult mai in siguranta decat intr-o constructie clasica.

La constructiile clasice, ruperea se face in materialele friabile, chiar in beton sau in mortarul care leaga caramizile. De asta spre exemplu betonul este intarit cu fier (fier-beton), ca sa ii confere si rezistenta la rupere pe care betonul singur nu o are.

La casele Karmod insa nu exista aceste materiale friabile, iar placile de perete sunt suficient de rezistente. Chiar daca s-ar produce craparea unei placi de perete aceasta nu ar afecta cu nimic rezistenta structurala oferita in principal de scheletul metalic al casei. Prinderea intre elemente este realizata mecanic prin suruburi, si iarasi aceste prinderi nu se pot rupe. Pana si placile de gipscarton pentru tavan sunt mici, subtiri si usoare tocmai pentru a oferi si mai buna protectie. (Nota: Gipscartonul de la tavan, chiar daca crapa se va tine de tavan in continuare; intrucat este prins in multiple suruburi iar fata si verso de carton intotdeauna tine bucatile prinse in continuare de placa; deci nici aici nu sunt probleme ).

Prinderea solida a casei pe sapa contribuie si ea la o buna rezistenta structurala pentru ca mentine forma cladirii la planul respectiv. In plus, sapa contine un strat de izolatie care permite reducerea relativa a vibratiilor transmise din sol.

Ce rezistenta la seisme au casele modulare?

Leave a Reply

Your email address will not be published.