** Atentie: Aceasta pagina este in lucru si va fi completata cu mai multe informatii si poze **

Disclaimer: Acesta este un ghid orientativ de montare si este oferit fara niciun fel de garantii, utilizarea lui ramane la latitudinea si pe raspunderea Dvs. Ghidul poate contine omisiuni, erori, poze care nu sunt exacte s.a.m.d. Nu ne asumam raspunderea pentru eventuale erori de montaj sau alte probleme create datorita utilizarii acestui ghid orientativ. Unele modele de case pot fi diferite in anumite zone astfel incat sfaturile prezentate aici sa nu corespunda.

In continuare prezentam instructiunile de montaj pentru casele modulare prefabricate pe care le comercializam. Aceste instructiuni sunt utile atat echipelor de montaj, cat si celor care isi monteaza casa in regie proprie.

Realizarea placii de beton

Placa de beton se realizeaza direct pe sol, casele noastre modulare prefabricate nu au nevoie de fundatie. Se va urmari cu exactitate planul pentru placa de beton al casei respective. Aceasta este prevazuta cu unele goluri pentru trecerea tevilor de scurgere la nivelul placii de beton.

Placa se realizeaza in felul urmator:

  1. Se compacteaza bine solul.
  2. Se aseaza un strat de piatra sparta (marime piatra 22-25mm).
  3. Se aplica o folie nylon de 2mm grosime
  4. Peste folie se aseaza un strat de 2cm polistiren expandat
  5. Se aplica un caroiaj de sarma din fier beton, grosime 8 mm. (Nu plasa de Buzau, aceea e mai subtire). Acestea se vor aseza in caroiaj perpendicular la 90%, ca o plasa, ca sa dea rezistenta placii betonate.
  6. Se toarna placa de beton, grosime 25cm, direct peste sarma din fier beton
  7. Dupa intarirea placii de beton, se mai aplica un strat de sapa de nivelare finala de 3 cm grosime.

    Important:

    Sapa de 3cm de deasupra trebuie sa fie cu o panta inclinata de la perete catre marginea placii betonate, cu inaltimea de minim 2cm. Aceasta panta de scurgere permite ca apa sa nu stea langa perete ci sa se scurga pe sol.

Marcajul pe placa de beton

Prima etapa in montarea peretilor este trasarea conturului pe placa conform planului de instalare. Se utilizeaza sfoara de trasat (asa numita “ratza”) cu care se marcheaza conturul cladirii, incadrata intr-un dreptunghi. Se verifica corectitudinea unghiurilor de 90% prin masurarea lungimii celor 2 diagonale care trebuie sa fie identice.

Nota: Este 100% important ca aceasta trasare sa se faca cu precizie pentru ca altfel casa va avea erori semnificative de montaj.

Fixarea profilelor U pe placa de beton

Profilele U de 11 cm se fixeaza direct de placa cu suruburile conexpand din kit. Se gaureste placa de beton cu o bormasina cu percutie si se introduc aceste suruburi. Dupa introducerea tuturor suruburilor si strangerea piulitelor, recomandam taierea excedentului de surub pentru a nu impiedica glisarea placilor de betopan la fixare.

Se monteaza toate profilele U inclusiv cele pentru peretii interiori, care uzual au 6 cm latime.

Se verifica cu atentie si se fac toate masuratorile astfel incat dimensiunile sa fie incadrate bine.

Identificarea placilor de betopan pe plan dupa latime si tip (placa plina, de usa, de fereastra etc)

Aceasta etapa este foarte importanta. Inainte de a incepe montarea efectiva, identificati placile si unde vin fiecare pe plan. Abia dupa ce sunteti siguri ca toate placile vin unde trebuie puteti incepe montarea.

Placile pot avea latimi diferite, respectiv 120cm, 125 cm, 50 cm etc etc. si difera de la un plan la altul.

De asemenea, sunt placi diferite pentru geamuri si pentru usi, iar acestea vor fi si ele diferite in functie de dimensiunea geamului sau a usii respective.

Identificarea profilelor din metal

Toate profilele din metal trebuie sortate pe tipuri, identificate si numarate initial, conform planului de montaj.
Abia dupa ce ati inteles care unde se potriveste puteti incepe asamblarea. Altfel exista riscul sa fie taiate si asamblate gresit.

Montarea peretilor din betopan

Peretii din betopan se monteaza incepand dintr-un colt aflat in latura opusa usii (“spatele casei”).

  • Se aseaza intai manual unul din stalpii metalici de colt si se fixeaza cele 2 placi care vin in 90 de grade si formeaza coltul. Se verifica cu nivela astfel incat sa fie drepte.
  • Se continua prin introducerea profilelor H in capatul placii betonate, dupa care se prinde profilul de placa de beton prin gaurire si introducere conexpand. Odata profilul fixat bine, puteti continua cu urmatoarea placa. Cand ajungeti la coltul urmator introduceti inca un stalp metalic de colt.
  • Nota: Pentru a asigura introducerea buna a placilor de betopan in profilele H, puteti folosi un ciocan de greutate medie si o placa de lemn mai lata, plasata pe perete, cu mare atentie astfel incat sa nu spargeti betopanul. Se ciocaneste in lateral astfel incat placa sa alunece in profilul de jos si sa se fixeze bine in profilul H. Daca nu se introduc bine placile in profilul H, veti avea erori cumulate pe lungime si cand ajungeti la colt puteti constata ca nu va incape ultima placa.
  • Peretii din betopan vor avea un anumit rost la baza, adica loc liber intre profil si perete. Acest lucru este normal. Rosturile se vor umple ulterior cu mastic si silicon pentru hidro izolare.
  • Se continua cu montarea tuturor placilor pana cand se incheie tot peretele exterior, dupa care se monteaza si peretii interiori conform planului.
  • La sfarsit se fixeaza clemele de prindere a stalpilor de colt de placa de beton (jos). Aceste cleme vin separat in kit. Pot fi prinse de stalp fie cu surub, fie prin sudura, cum va este mai usor. Odata prinse de stalp se gaureste betonul si se introduc conexpanduri astfel se fixeaza stalpii de beton.
  • Odata terminata asamblarea peretilor recomandam taierea suruburilor conexpand deasupra piulitei cu ajutorul unui flex.
  • Se asambleaza si stalpii metalici grosi de sustinere veranda, pentru ca acoperisul se va fixa si de acestia.

Montarea profilelor omega

Profilele omega sunt cele in forma de omega, care se folosesc la montarea tavanului. Tavanul este sustinut pe contur de aceste profile, iar placile de rigips de tavan se aseaza deasupra profilelor, formand un tavan similar tavanului casetat.

Inainte de montarea grinzilor de acoperis trebuie asezate profilele omega pe tot conturul casei precum si pe toti peretii interiori.

Atentie:

  • In lateralele caselor (acolo unde acoperisul are forma de V), NU se monteaza omega separat, pentru ca de obicei omega vine direct montat prins de grinda zabrelita de acoperis; verificati grinzile de acoperis, veti vedea ca sunt cel mai probabil 2 diferite – cele care au si betopan prins
  • Profilele omega pentru peretele exterior au culoare alba pentru ca sunt vopsite anti-apa; cele de la peretii interior sunt obisnuite din otel zincat.

Dupa ce s-au montat toate profilele omega se poate trece la montarea acoperisului.

Montare acoperis

  • Montarea acoperisului incepe prin ridicarea profilelor zabrelite si asezare pe capetele profilelor H si pe colt, incepand dintr-o margine si mergand catre cealalta margine. Folositi pentru fixare suruburile cu piulita de capat daca exista; la placile care au omega fixat, utilizati surub autoforant pentru fixarea de profilele H precum si de stalpii de capat.
  • Ridicarea acestor grinzi trebuie facuta cu atentie pentru a evita accidentele, se recomanda 3 persoane cel putin la manevrare.
  • Puteti manevra mai usor placile de capat daca demontati betopanul de pe ele si le ridicati asa, dupa care remontati betopanul ulterior. In acest fel ele sunt mai usoare. Atentie insa sa marcati /numerotati toate placile si profilele ca sa stiti exact locul de unde au fost demontate!
  • Se monteaza prima traversa trapezoidala (aproape de coama casei) si se aseaza toate grinzile astfel incat sa vina la 90 grade, vertical. Masurati cu atentie. Prinderea se face cu autoforante cu cap hexagonal.
  • Se monteaza toate celelalte traverse conform planului (daca aveti nelamuriri, intrebati-ne)
  • Se monteaza contravantuirile care se realizeaza din profilele cornier incluse in kit (cele mai groase). Respectiv cate 2 contravantuiri inre fiecare set de 2 grinzi de acoperis, in diagonala de jos in sus, alternativ.
  • Recomandat: Se aplica un strat de OSB (neinclus in kit) pentru mai multa rezistenta si hidroizolatie la acoperis. Se hidroizoleaza OSB-ul cu membrana bituminoasa la galeata sau tip folie.
  • Se monteaza sageacul metalic si pazia conform planului
  • Se monteaza tigla metalica de acoperis, coama si se asambleaza si dolia inclusa in kit acolo unde este cazul. In zona in care se monteaza dolia tabla va trebui debitata in diagonala conform planurilor incluse. Atentie la zonele unde trebuie folosita banda adeziva de hidro izolare din kit (sub tabla).
  • Se monteaza streasinile si burlanele. Acestea vor necesita taiere la lungime si imbinare in unghi. La final se hidroizoleaza imbinarile cu ajutorul spumei poliuretanice de hidroizolare prevazuta in kit.
  • Stalpii metalici grosi sunt grunduiti (maro) si se vor vopsi cu vopseaua alba pentru metal din kit. Nota, vopseaua din kit este de buna calitate si cu uscare rapida. Se va folosi putin diluant pentru a realiza o compozitie numai buna de vopsit.

Hidroizolare rosturi (cu silicon)

  • In toate profilele metalice la pereti (exterior / interior), unde exista rosturi se hidroizoleaza aceste rosturi cu siliconul prevazut in kit. Nota: daca rostul este foarte larg/ adanc, puteti utiliza niste mastic din comert peste care se aplica la final siliconul.
  • Se va face aceasta izolare atat la interior cat si la exterior.
  • Recomandam folosirea a 3 tuburi cu varfuri de grosimi diferite, in functie de latimea rostului (larg = 1 cm, mediu = 6mm, subtire = 2mm). Varfurile tuburilor de silicon se pregatesc prin taiere la grosimea potrivita. Este recomandat sa schimbati tuburile in functie de latimea rostului astfel incat siliconul sa se aseze bine (nici prea ingust, nici prea lat).
  • Se injecteaza silicon sub profilul U de la baza acolo unde se poate
  • Recomandat / optional: se poate aplica banda bituminoasa de hidroizolare la baza peretelui, sau folositi solutie bituminoasa la galeata, aplicata sub forma de banda. Aceste materiale sunt optionale, nu sunt incluse in kit.
  • Nota: In kit este prevazuta o cantitate mare de tuburi de silicon astfel incat sa ajunga pentru toata casa.

Vopsire pereti exteriori

  • Inainte de aplicare vopsea pereti, se vopsesc profilele metalice cu vopseaua alba de metal prevazuta in kit, atat cele H cat si profilul U de la baza peretelui.
  • Se va folosi banda de mascare daca doriti ca acestea sa ramana albe.
  • Peretii exteriori se vopsesc cu vopseaua de exterior prevazuta in kit, care este de culoarea selectata de DVS la comanda casei. Vopseaua este pe baza de silicon si hidroizoleaza peretii.
  • Se aplica cel putin 2 straturi pentru omogenizare. Se foloseste trafalet. Vopseaua de exterior se dilueaza in prealabil cu apa, si se amesteca bine cu bormasina si amestecator tip melc in galeata inainte de aplicare.
  • Se vopseste la pensula acolo unde mai exista corecturi necesare, inclusiv in rosturile acoperite cu silicon.
  • In acest moment, casa este vopsita complet la exterior.